Keskity oikeisiin asioihin asuntonäytöllä

posted in: Uncategorized | 0

Kävin viikonvaihteessa kahdessa talonäytössä, joissa oli kummassakin paikalla useita ostajakandidaatteja. Sain havaita, että tavallisten ihmisten riskinottohalu on hämmästyttävän suuri. Puolen miljoonan ostos perustellaan muutaman kymppitonnin sisustuksella ja sisustuksen alle ja taakse jäävä aktiivisesti unohdetaan. Järki sanoo, että ainoa oikea päätös olisi palkata asiantuntija tarkastamaan elämän tärkein ostos, mutta näin ei kuitenkaan toimita vaan päinvastoin: jopa ilmaiseksi tarjolla oleva tieto sivuutetaan.

 

”Pyrin saamaan nopeasti selville, voiko talossa piillä isompi pommi”

Vierailemani talot olivat vanhoja omakotitaloja, joita oli vuosien varrella korjattu eri otteeseen. Niissä oli siis rakenteita monilta eri vuosikymmeniltä. Itse keskityin potentiaalisiin riskirakenteisiin, sillä pyrin saamaan nopeasti käsityksen siitä voiko talossa piillä isompi pommi. Esimerkiksi yläpohjan osalta pyrin vähintään vilkaisemaan tilaan tarkastusluukusta, tai jos sellaista ei ollut, tekemään arvion riskistä ympäröivien materiaalien perusteella. Tein myös pikaiset havainnot sadevesi- ja salaolajärjestelmistä tai niiden puutteesta, katosta, seinärakenteesta ja alapohjasta, erityisesti kellarista (aina riskirakenne) jos talossa sellainen oli. Sisäilmasta en kummassakaan kohteessa havainnut poikkeavaa, tosin tähän havaintoon en täysin luota sillä on aina mahdollista, että välittäjä on tuulettanut taloa reippaalla läpivedolla ennen näyttöä. Talon käyttökustannuksia ajatellen selvitin tietysti lämmitysjärjestelmän ja mitä mahdollisuuksia sen energiatehokkuuden parantamiseen on olemassa. Suora sähkölämpö on kaikkein vaikein; sen sijaan jos talossa on vesikiertoinen keskuslämmitys voi lämmitysenergian lähteen aina vaihtaa öljykattilasta maalämpöön tai vaikka puukattilaan.

 

”Rouvan tärkein havainto oli, että ’tämä keittiö pitäisi kyllä päivittää nykyaikaan'”

Kierroksillani tein väistämättä myös havaintoja siitä, mihin muut näytöillä vierailleet ihmiset keskittyivät. Talossa, jossa mm. katto oli tiensä päässä ja oletettavasti vuotanut yläpohjatilaan, jonka 80-luvulla (!) remontoidusta rakenteesta ei ole varmuutta koska sinne ei ole pääsyä, talossa, jossa hulevedet ohjataan salaojiin kastelemaan perustukset, talossa, jonka putkisto on ikivanha ja kauttaaltaan päällystetty asbestipitoisilla eristeillä – eräänkin rouvan tärkein havainto oli, että ”tämä keittiö pitäisi kyllä päivittää nykyaikaan”. En tohtinut hänelle kertoa, että mahdollisesti koko yläpohja pitää purkaa ja keittiö, vaikka olisi hyväkin, sen myötä. Kieltämättä hieman järkytyin. Homeongelmista puhutaan jatkuvasti mediassa ja YLE on esittänyt ainakin kahteen kertaan traagisen Homeloukku-sarjansa, jossa onnettomat perheet ostivat ensin talot, mutta tutkivat ne vasta myöhemmin. Silti mikään ei tunnu muuttuneen. Ihmiset tekevät edelleen elämää muuttavia päätöksiä täysin tunteiden pohjalta, vaikka ne edellyttäisivät vaativaa asiaosaamista.

 

”Sanotaan ettei myyjän kuntotarkastuspaperiin kannata luottaa, mutta kannattaa se silti lukea”

Toisessa käymistäni kohteista myyjä oli teettänyt kuntotarkastusraportin, mutta se paperi sai seistä jokseenkin rauhassa tuvan pöydällä. Vain yksi ostajakandidaatti näytti lukevan sitä pintapuolisesti – muut siis sivuuttivat tämän ilmaiseksi tarjolla olleen informaation. Vaikka sanotaan ettei myyjän kuntotarkastuspaperiin kannata luottaa, kannattaa se silti lukea, sillä tässäkin tapauksessa raportissa oli kyllä mainittuna suurin osa itsekin kohteessa havaitsemistani rakennusvirheistä ja vaaranpaikoista. Raportin kieli oli myyntihenkistä eikä se antanut oikeaa kuvaa riskien suuruudesta, mutta tarkalle lukijalle asiat raportista kuitenkin ilmenivät.

 

”Älä keskity näytöllä pintoihin. Jos et usko minua, usko Marko Paanasta”

Omakotitalon ostaminen vaatii toki suurempaa huolellisuutta kuin asunto-osakkeen, mutta samat asiat pätevät myös asunnon ostamiseen taloyhtiöstä. Älä keskity näytöllä pintoihin. Jos et usko minua, usko Marko Paanasta, sillä televisiosta näet viikottain kuinka hän mullistaa kämpän kuin kämpän perusteellisesti lyhyessä ajassa. Mitkä tahansa pintamateriaalit voidaan vaihtaa uusiin suhteellisen edullisesti ja muuttovaiheessa remontin voi tehdä etukäteen niin, ettei sen keskellä tarvitse asua. Jos siis olet ostamassa asuntoa, keskity rakenteisiin. Asunto-osakeyhtiössä tämä tarkoittaa, että sinun tulee paitsi luoda yleissilmäys yhtiön kiinteistöön, myös tutustua hyvin sen papereihin: tilinpäätöksiin, yhtiöjärjestykseen ja korjausohjelmaan. Harjaantunut silmä tunnistaa nopeasti yhtiön taloudellisen tilan, miten paljon korjausvelkaa on ja sen miten tulevat korjaukset tulevat vaikuttamaan asumiseen. Jos olet lähellä ostopäätöstä mutta et itse osaa tulkita taloyhtiön papereita, palkkaa avuksesi vaikka hyvä isännöitsijä. Muutaman satasen sijoituksella voit säästyä kymmenien tuhansien virheeltä.