Parhaat tietolähteet hallitustyöhön

posted in: Uncategorized | 0

Oletko uusi taloyhtiön hallituksen jäsen? Onneksi olkoon, olet juuri saanut vastuullisen tehtävän! Yhdessä kollegoidesi kanssa vastaat miljoonien eurojen arvoisen omaisuusmassan hoitamisesta sekä kymmenien tai jopa satojen ihmisten asumisen laadusta. Jotta hallituksessa voi hoitaa tehtävänsä hyvin, kannattaa kiinteistöjohtamiseen perehtyä hieman etukäteen. Mitkä ovat siis otollisimmat tietolähteet, joiden avulla kannattaisi lähteä kasvattamaan omaa osaamistaan? Tässä ovat minun suositukseni, jotka olen jakanut ammattilehtiin, -kirjallisuuteen, koulutusmahdollisuuksiin, verkkotietolähteisiin sekä asiantuntija-apuun.

 

1) Ammattilehdet

Suomessa julkaistaan ainakin seuraavia taloyhtiöasioihin keskittyviä lehtiä: Suomen Kiinteistölehti, Kiinteistöposti ja Kotitalo-lehti. Suomen Kiinteistölehteä julkaisee Kiinteistöliitto, Kiinteistöposti on yksityinen mainosrahoitteinen aikakauslehti ja Kotitaloa julkaisee Suomen Isännöintiliitto. Näistä lehdistä suosittelen erityisesti Kiinteistölehteä ja Kiinteistöpostia.

 

Suomen Kiinteistölehti on erinomainen ammattilehti, joka pitäytyy asiassa. Lehdessä on hyviä asiantuntevia kolumnisteja ja aina ajankohtainen asiasisältö. Kiinteistölehden vuosikerta tulee Kiinteistöliiton jäsenyyden mukana osana jäsenpalveluita. Suosittelen taloyhtiötäsi ehdottomasti liittymään Kiinteistöliittoon, mikäli ette järjestöön jo kuulu. Lehden lisäksi pientä jäsenmaksua vastaan saa kattavat jäsenpalvelut, joista hetken päästä lisää. Kiinteistöliiton jäsenille on myös voimassa tarjous, joka antaa 24 euron lisämaksua vastaan yhden lisävuosikerran ja joka kolmannen saa ilmaiseksi. Niinpä Kiinteistöliittoon kuuluva 4-jäseninen hallitus saa lehden jokaiselle kotiinkannettuna hintaan 48 euroa. Lehti ilmestyy 10 kertaa vuodessa.

 

Kiinteistöposti on mainosrahoitteinen julkaisu, joka jaetaan ilmaiseksi kaikille hallituspuheenjohtajille. Kiinteistöpostissakin on runsaasti hyvää luettavaa, joten hallituksessa kannattaa sopia lehden kierrätyksestä puheenjohtajalta eteenpäin. Koska Kiinteistöposti on yksityinen toimija eikä toisin kuin Kiinteistölehti ole sidoksissa jäykkään järjestöön, siinä on usein raikkaita avauksia, joissa ajoittain vähän pöyhitään kiinteistöalan ummehtuneita rakenteita. Kiinteistöpostista saa myös samoin kuin Kiinteistölehdestä tietoa korjausurakoitsijoista.

Kotitalo-lehti on Isännöintiliiton lehti, joka on tarkoitettu isännöitsijöiden asiakkaille eli taloyhtiöiden hallitusjäsenille ja osakkaille. Omat kokemukseni lehdestä ovat parin vuoden takaa, jolloin lopetin tilauksen, koska en kokenut että lehdestä olisi saanut suurempaa lisäarvoa Kiinteistölehden ja Kiinteistöpostin tarjoaman tiedon lisäksi. Kotitalo on kauniisti taitettu julkaisu, joka muistuttaa hieman liikaa naistenlehteä/lifestyle-julkaisua kuin ammattilehteä. Lisäksi hinta, yli 90 euroa yhdestä tilauksesta, on kilpailijoihinsa verrattuna korkeahko. Lisätilauksia tosin tarjotaan tästä puoleen hintaan. Lehti ilmestyy 8 kertaa vuodessa. En suoranaisesti suosittele Kotitalo-lehden tilaamista, mutta ilman muuta Kotitalon lukeminen yksinään on paljon parempi vaihtoehto kuin jättää ammattilehdet kokonaan lukematta.

 

2) Ammattikirjallisuus

Kirjallisuuden osalta tilanne on lehtiä yksinkertaisempi: Eniten ja parasta alan ammattikirjallisuutta julkaisee Kiinteistöalan Kustannus Oy. Vuosien varrella sen kirjastoon on kertynyt monenlaisia opuksia, joista taloyhtiössä voidaan valita luettavaksi niitä, jotka koskettavat yhtiössä kulloinkin pinnalla olevia asioita. Esimerkiksi jos yhtiössä on tulossa ajankohtaiseksi putkiremontin hankesuunnittelun aloittaminen, kannattaa tilata isoja korjaushankkeita käsittelevät ”Taloyhtiön korjaushanke – hallinto ja viestintä” sekä ”Onnistunut putkistoremontti” -teokset.

Riippumatta siitä, missä tilanteessa yhtiö on, suosittelen seuraavia perusteoksia hallitustyön pohjaksi:

Toimiva hallitus – Taloyhtiön hallituksen käsikirja. Tässä kirjassa esitellään erinomaisesti hallituksen ja isännöitsijän perustehtävät sekä tehtäväjako ja näistä seuraavat vastuut. Kirja on hyvä perusteos, jota voi suositella erityisesti uuden hallituksen jäsenen luettavaksi osana hänen perehdytystään hallitustyöhön.

Hyvä hallintotapa taloyhtiössä. Kirjan kirjoittajista koostunut työryhmä laati v. 2010 suosituksen taloyhtiöiden hyvästä hallintotavasta. Idea on lainattu yritysmaailmasta eli kyse on nk. corporate governancesta. Hyvässä hallintotavassa on paljon hyviä suosituksia, joilla omaa hallitustyötä voi jäntevöittää. Osa ohjeista on ehkä hieman tiukkoja sovellettavaksi täysin kerettiläisesti, mutta vaikka koko hallintotapaa ei sellaisenaan ottaisikaan käyttöön, siitä saa joka tapauksessa paljon hyviä ajatuksia hallitustyöhön.

Taloyhtiön kokousopas. Pieni kokousopas on must-hankinta erityisesti puheenjohtajalle. Kirjasen ohjeita noudattamalla taloyhtiön kokoukset tulevat hoidetuksi lain mukaisesti ja virheettä, jolloin tarpeettomilta moitteenvaraisuuksilta vältytään.

Ja viimeisimpänä, mutta tärkeimpänä: Asunto-osakeyhtiölaki – Kommentaari. 1081-sivuinen järkäle saattaa vaikuttaa pelottavalta, mutta hyvin indeksoituna siitä löytää nopeasti vastauksen melkeinpä mihin tahansa asunto-osakeyhtiölakia koskevaan kysymykseen. Lähes 300 pykälää sisältävä laki on niin kryptinen, että sen tulkinnassa Kommentaari-teos on usein kullanarvoinen. Kyseessä on siis kirja, jossa asunto-osakeyhtiölakiin perehtyneet juristit antavat oikeuskäytäntöön, lain esitöihin ja juridiseen ymmärrykseensä perustuvia tulkintasuosituksia lain kirjaimesta. Hallitusjäsenellä tulee olla tiettyä juridista kiinnostusta, jotta tästä kirjasta saa eniten irti, mutta mikäli tämä pohjakiinnostus löytyy, kirja maksaa hintansa takaisin moninkertaisesti.

Kiinteistöalan kustannuksen kirjoja on saatavilla yrityksen omasta verkkokaupasta. Kiinteistöliiton jäsenet saavat tuotteista 10 % alennuksen. Itse olen tosin ostanut kaikki kirjani Adlibris-verkkokaupasta, koska jostain syystä siellä samat kirjat ovat 20 % Kiinteistöalan Kustannuksen hintoja halvemmat, eli jäsenalennuksen jälkeenkin Adlibris on selvästi edullisempi. Lisäksi toimituskulut ovat pienemmät tai jopa ilmaiset.

 

3) Koulutustilaisuudet ja tapahtumat

Erityisesti Kiinteistöliitto järjestää vuosittain kymmeniä hallitusten koulutustilaisuuksia ympäri Suomea. Tilaisuuksiin osallistuminen on jäsenille ilmaista. Koulutusten aiheet vaihtelevat asunto-osakeyhtiölaista korjausrakentamiseen. Pääsääntöisesti koulutukset ovat erittäin hyvälaatuisia ja suositeltavia tapahtumia, eivät pelkästään sisältönsä vuoksi, vaan koska niissä tapaa muita taloyhtiöpäättäjiä ja ne ovat siten myös erinomaisia tilaisuuksia verkostoitua. Vuosittain järjestetään yleensä 1-2 päätapahtumaa, kuten vuosittainen Taloyhtiötapahtuma, jotka pidetään yleensä Helsingissä. Näissä isommissa päätapahtumissa on runsaan seminaariohjelman lisäksi paljon näytteilleasettajia, joiden tarjoamaan voi tutustua koulutusten ja verkostoitumisen ohella.

 

4) Verkon tietolähteet ja keskustelufoorumit

Suosittelen vahvasti jäseneksi liittymistä Taloyhtio.net:iin. Taloyhtio.net on Suomen Kiinteistöliiton ylläpitämä palvelu, johon tulevat kaikki Kiinteistöliiton uutiset ja paljon tietoa taloyhtiöiden hallitusten käyttöön. Ajankohtaisen tiedon lisäksi sivuilla on laaja arkisto vanhoja artikkeleita. Palvelussa julkaistaan rekisteröityneille Kiinteistöliiton jäsenille aika ajoin hyvinkin relevanttia tietoa, kuten vuosittainen talousarvio-opas.

Taloyhtio.netissa on toistaiseksi Suomen laadukkain taloyhtiöaiheinen keskustelufoorumi. Keskusteluun osallistuminen vaatii rekisteröitymisen ja keskustelua käydään omalla nimellä. Foorumin ainoa huono puoli on, että se on melko hiljainen, mutta hyvä puoli tässä on että jos esität siellä kysymyksen, saat pian asiantuntevia vastauksia muutamilta foorumin vakionimiltä. Ja keskusteluahan voit itse elävöittää omilla kommenteillasi.

Suomi24:n Isännöinti ja huoltoyhtiöt-palstalla keskustelu on vilkasta, mutta tyypilliseen Suomi24-tapaan keskustelu on lähes moderoimatonta ja signaali-kohinasuhde on erittäin huono. En suosittele Suomi24:n keskusteluun osallistumista, koska jokaista yhtä laadukasta viestiä kohden joudut lukemaan 50 aivotonta tuherrusta.

Kiinteistöliitolla on Youtube-kanava, jossa on asiantuntevia videoita mm. yhtiökokousjärjestelyistä. Jos olet laiska lukija, näillä voit korvata Taloyhtiön kokousoppaan tiedot.

Twitter on mielenkiintoinen työkalu, jota konservatiivisella kiinteistöalalla hyödynnetään vielä hyvin vähän. Suosittelen kuitenkin liittymään keskusteluun myös siellä tunnisteilla #taloyhtiö ja #isännöinti. Itseni lisäksi Twitterissä melko aktiivisesti toimivat ainakin Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainenja Isännöintiliiton viestintäpäällikkö Marjut Joensuu. Myös aiemmin luettelemillani kustannustoimijoilla ja järjestöillä on Twitterissä organisaatiotilit, joiden käyttöaste vaihtelee. Itse kuitenkin mieluummin seuraan yksilöitä kuin organisaatioita.

 

5) Asiantuntija-apu

Kaikkiin kysymyksiin ei löydy vastausta lehdistä, kirjoista, omista verkostoista, keskustelufoorumeilta tai edes Twitteristä. Suomen Kiinteistöliiton jäsenmaksuun kuuluu juridinen neuvonta puhelimitse. Tämä onkin edellä mainittujen palveluiden lisäksi vahvin syy Kiinteistöliittoon liittymiselle. On tärkeää, että vaikean paikan tullen hallituksella on mahdollisuus hakea juridista selkänojaa oman osaamisensa tukemiseksi. Kiinteistöliiton puhelinneuvonta on tällainen palvelu. Mikäli hallitus tarvitsee kirjallisen lausunnon, sellainen on myös saatavilla Kiinteistöliiton juristeilta kohtuulliseen jäsenhintaan.

Juridisten kysymysten lisäksi hallitustyössä tulee usein esiin rakennusteknisiä kysymyksiä. Kiinteistöliitolla on palkkalistoillaan neuvontainsinöörejä, joilta löytyy tekniset vastaukset. Neuvonta toimii samoin puhelimitse kuin juridinen neuvontakin ja myös kirjallisia lausuntoja on saatavilla.

Kaikki Kiinteistöliiton neuvontapalvelut ovat sekä jäsentaloyhtiön hallituksen että isännöitsijän käytettävissä. Suosittelen vahvasti palveluiden käyttämistä, kun tuntuu että oma osaaminen ei riitä.

 

Hyvä hallitus kouluttautuu ja perehtyy asioihin oma-aloitteisesti. Huono hallitus ei tiedä mitä tekee ja on riskissä joutua isännöitsijän ohjailtavaksi. Taloyhtiö, jossa sekä hallitus että isännöitsijä ovat yhtä uunoja, on pulassa.

 

Kirjoitan Isännöintivelho-kolumnia Kiinteistöpostin verkkojulkaisuun. Muuten minulla tai yritykselläni Isännöintivelho Oy ei ole sidoksia tässä blogikirjoituksessa mainittuihin yrityksiin ja yhteisöihin.