Energiatodistuksen tilaamisella on kiire

Lakia uudesta energiatodistuksesta ei voi pitää järin onnistuneena, mutta halusimme tai emme, se tulee joka tapauksessa voimaan 1.6.2013 alkaen. Onneksi lakiin jäi mojova porsaanreikä. Niin kutsutut 10-vuoden energiatodistukset, jotka on laadittu vanhan lain mukaan mutta ennen uuden lain voimaantuloa, pysyvät voimassa määräaikansa. Niinpä tilaamalla tämän vanhanmallisen paperin, jonka hinta on vain joitain satasia, taloyhtiö voi säästyä jopa tuhansien eurojen hintaisen uuden todistuksen hankkimiselta.

Tilausten kanssa on kuitenkin kiire. Vanhan kaavan mukaisia todistuksia rustataan tohinalla insinööritoimistoissa ympäri Suomea, jotta ne ehtisivät voimaan ennen kuin tasavallan presidentti allekirjoittaa uuden lain. Jos teidän taloyhtiössänne asia on jäänyt retuperälle, voitte ehkä vielä onnekkaasti löytää sellaisen henkilön, joka todistuksen ehtii kirjoittamaan, jos ryhdytte etsintään välittömästi. Mitään varsinaista hyötyä 10-vuoden energiatodistuksesta ei ole verrattuna nykyiseen isännöitsijäntodistuksen yhteydessä annettuun todistukseen, mutta tämä on pienimmän vaivan tie.

Suuri osa taloyhtiöitä koskevasta regulaatiosta ei ole ollut viime vuosina kovin tarkoituksenmukaista. Me isännöitsijät kiitämme siitä sikäli, että töitähän se teettää kun parketinvaihtoilmoituksia vastaanottaa ja energiatodistuksia tilailee. Tolkun touhua tämä ei kaikilta osin ole, mutta laskutettava siitä on. Maksajan osa onkin usein unohtunut uutta lainsäädäntöä tehtaillessa. Silloinkin kun maksajaa on ajateltu, kustannukset on yleensä arvioitu alakanttiin kuten energiatodistustenkin osalta näyttää käyvän. Tosiasiassa todistukset tulevat paljon kallliimmaksi kuin mitä alan toimijat ovat valmisteluvaiheessa ministeriölle vakuuttaneet. Ministeriönkin laskelmien mukaan uudet energiatodistukset aiheuttavat pelkästään taloyhtiöille 70 miljoonan euron kustannukset. Kustannus valuu lopulta täysimääräisesti vastikkeisiin ja on siten pois asukkaiden, tavallisten suomalaisten ostovoimasta.